Reacties van deelnemers

Iriscopie leek altijd een hocuspocus voor me, hoe kun je in de ogen van iemand zien hoe diegene in elkaar zit? Na 4 jaar les van Margret en Leonie te hebben gehad, kan ik ogen lezen (niks geen hocuspocus) en vertellen ze inderdaad veel over de persoon. Iriscopie is een onderdeel bij het vaststellen van de diagnose bij natuurgeneeskunde (bij de NAVN), het bevestigt wat er besproken is in de anamnese, maar laat ook bijzonderheden zien die je nog kunt uitdiepen.

Margret en Leonie waren en zijn heel bevlogen in het delen van hun kennis over iriscopie met behulp van theorie, voorbeelden en heel veel praktijkervaring. Het delen van hun passie maakt dit tot een geweldig vak, waar ik nog lang niet over uitgeleerd ben en me nog veel meer in wil verdiepen.

Eveline Alberts

 

 

Via de opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut ben ik in aanraking gekomen met iriscopie, gegeven door Leonie. Het is enorm interessant om tijdens een natuurgeneeskundige anamnese de ogen van toekomstige patiënten letterlijk onder de loep te nemen. Vaak zullen we bevestiging zien in de ogen, maar ongetwijfeld ook ‘nieuwe’ dingen die niet benoemd zijn.
In leerjaar 1 zijn we met de basis van irisdiagnose aan de slag gegaan. Er is echter zoveel meer wat we al hebben gezien en ongetwijfeld nog gaan leren over het oog in de lessen van Leonie de komende jaren.

Ik ben vanaf de kennismaking van het vak veel meer bezig met ogen. Als ik een foto zie van iemand met opvallende ogen op social media, kan ik het niet laten om even
met een klasgenoot te sparren over wat we denken te zien.
Mede door de zeer uitgebreide kennis, nuances en goede opbouw die Leonie in haar lessen aanbrengt, wil ik nog veel meer te weten komen!

Anneke van Veggel

 

Jouw lessen volg ik altijd met veel plezier. Vooral omdat je heel veel
kennis hebt en die met enthousiasme en passie overbrengt, waardoor ik de
hele les van begin tot eind geboeid zit te luisteren. Ik vind het wel een
moeilijk vak maar door jouw feedback en de mogelijkheid om aan te geven wat
ik nodig heb om het beter te begrijpen, beginnen de kwartjes wel een beetje
te vallen en wordt het steeds leuker. Het is leuk dat je steeds beter leert
hoe je wat je ziet individueel kan maken want elk oog zegt iets specifieks
over die persoon.

Suzanne Habraken

 

De lessen van Leonie zijn zeer leerzaam, praktijkgericht en met humor gegeven. Leonie kan op een heel natuurlijke en duidelijke manier de theorie en hoe je deze in de praktijk tegenkomt, overbrengen. Vaak ontstaat er naar aanleiding van een oog een gesprek in de klas, waarbij we vervolgens samen tot een diagnose komen. Dit maakt de lessen dynamisch en interactief. Tijdens iedere les is de boodschap ‘ga af op wat je ziet’. De juiste benaming kunnen geven aan een bepaald teken is de eerste stap, maar wat een teken juist op die plek in het oog betekent en hoe dit samenhangt met de overige tekens in het oog is waar het om draait. Vanuit haar jarenlange ervaring deelt Leonie met passie hoe deze – iedere keer weer – unieke ‘speurtocht’ structureel en intuïtief aan te pakken. De oogdiagnose is een belangrijk onderdeel van de totaaldiagnose van een patiënt. Langzaam ontstaat er een totaalbeeld en vallen de puzzelstukjes op hun plek. Dit alles maakt Leonies lessen erg waardevol binnen mijn opleiding tot natuurgeneeskundige therapeut aan de NAVN.

Frederieke Wernsen